Elämää organisaatiossa: arvojen happotesti
Arvot ovat toiminnan hengen perusta. Vain niiden todeksi eläminen käytännön tasolla, jokaisen työntekijän arjessa, merkitsee organisaatiotason elämässä. Organisaation todelliset arvot ovat toisin sanoen niitä, joiden mukaan eletään. Eivät niitä, joita lukee verkkosivuilla tai yrityspresentaatiossa.
Löytyyköhän maailmasta enää yhtään yritystä, jolla ei olisi määriteltyjä arvoja? Ainakin tätä muutoskätilöä ilahduttaa kovasti, että monet organisaatiot ovat tehneet hyvää arvotyötä ja auki kirjoittaneet ymmärrettävästi mitä arvot heille tarkoittavat. Päällisin puolin kaikki on siis kunnossa.
Olen kuitenkin saanut urani varrella tilaisuuden katsoa monenlaisiin yrityksiin pintaa syvemmälle ja nähdä miten arvot toteutuvat käytännön johtamisen tasolla. Ei ole kauhean kaunis näky. Mitä arvoista sitten pitäisi ajatella? Mitä väliä niillä on?
Zoomataanpa ensin sinuun. Mitä arvoja sinulla on? Miten ne vaikuttavat sinun toimintaasi? Millainen olo sinulle tulee, jos toimintasi tai sinulta odotettu toiminta ei vastaa arvojasi? Miten tehokkaasti ja innokkaasti toimit, jos toimit arvojasi vastaan?
Ja takaisin isoon kuvaan. Niin. Arvot ovat toiminnan hengen perusta. Vain niiden todeksi eläminen käytännön tasolla, jokaisen työntekijän arjessa, merkitsee organisaatiotason elämässä. Organisaation todelliset arvot ovat toisin sanoen niitä, joiden mukaan eletään. Eivät niitä, joita lukee verkkosivuilla tai yrityspresentaatiossa. Siksi ne ovat niin tärkeitä, että ne ovat joka tapauksessa olemassa, ja ne joka tapauksessa ohjaavat toimintaa. Joko hyvään suuntaan tai sitten siihen ei-niin-suotuisaan.
Voit tehdä happotestin organisaatiosi arvo-kunnosta helposti. Lähde nyt kävelemään kohti kollegaasi tai kurotu työkaverisi puoleen. Kysy häneltä, mitkä ovat yrityksenne arvot. Tarkastakaa verkkosivuilta tarpeen vaatiessa. Sitten käyttäkää viisi minuuttia miettiäksenne kuhunkin arvoon sopiva ja kyseistä arvoa toteuttava käytännön esimerkki oman työnne arjesta.
Jos on helppoa, arvo-kuntonne on kova ja vilpitön ihailuni on teidän: arvotyö on maalissaan! Mikäli asia aiheuttaa päänvaivaa, tai keksitte enemmän esimerkkejä arvojen vastaisesta toiminnasta, rohkenen ehdottaa: jatkakaa keskustelua ja laajentakaa sitä.
Ja mikäli haluatte apua arvojen määrittelyyn tai jalkauttamiseen, te tiedätte: olemme palveluksessanne.
Kirjoittaja

Ilse Manner
Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.
PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.
Agenssin palvelu
Organisaation yhteisen suunnan ja kulttuurin kirkastaminen
Johtamisen paradoksit – tasapainoilua johtamisolosuhteiden ristipaineessa
— Mitä on oikeanlainen ja hyvä johtaminen? Voiko sitä yksiselitteisesti määritellä, kun odotukset, olosuhteet, käsiteltävät asiat ja johdettavat ihmiset vaikuttavat johtamistapaan? Miten johtaja pystyy tolkkupäisesti luovimaan ja toimimaan niin, että kaikki (omistajat, asiakkaat, yhteistyökumppanit, henkilöstö ja keitä heitä nyt onkaan) ovat johtamistekoihin tyytyväisiä?
Mikä ihmeen vaikuttava johtaminen?
— Vaikuttaminen on politiikan ja edunvalvonnan arkipäivää. Mutta mitä tarkoittaa vaikuttava johtaminen työelämässä johtajan ja johdettavien kannalta? Agenssin Maarit rakentaa siltoja politiikan ja lobbaamisen maailman sekä ihmisten johtamisen välille. Kaikissa näissä on kuitenkin tavoitteena saada ihmiset mukaan ja toimimaan samaan suuntaan.
Minun vai meidän onnistuminen hybridityössä?
— En tiedä teistä, mutta minulle tulee toistuvasti vastaan asiakkaiden pohdinnat pandemian jälkeisen hybridityön pelisääntöjen äärellä. Vaikuttaa siltä, että ei ole kovinkaan helppo tehtävä määritellä työyhteisöön sellaisia etä- ja läsnätyön periaatteita, jotka otettaisiin vastaan riemun kiljahduksin niiden neroutta kiitellen.