Elämää organisaatiossa: arvojen happotesti

4.3.2015
Ilse Manner

Arvot ovat toiminnan hengen perusta. Vain niiden todeksi eläminen käytännön tasolla, jokaisen työntekijän arjessa, merkitsee organisaatiotason elämässä. Organisaation todelliset arvot ovat toisin sanoen niitä, joiden mukaan eletään. Eivät niitä, joita lukee verkkosivuilla tai yrityspresentaatiossa.

Löytyyköhän maailmasta enää yhtään yritystä, jolla ei olisi määriteltyjä arvoja? Ainakin tätä muutoskätilöä ilahduttaa kovasti, että monet organisaatiot ovat tehneet hyvää arvotyötä ja auki kirjoittaneet ymmärrettävästi mitä arvot heille tarkoittavat. Päällisin puolin kaikki on siis kunnossa.

Olen kuitenkin saanut urani varrella tilaisuuden katsoa monenlaisiin yrityksiin pintaa syvemmälle ja nähdä miten arvot toteutuvat käytännön johtamisen tasolla. Ei ole kauhean kaunis näky. Mitä arvoista sitten pitäisi ajatella? Mitä väliä niillä on?

Zoomataanpa ensin sinuun. Mitä arvoja sinulla on? Miten ne vaikuttavat sinun toimintaasi? Millainen olo sinulle tulee, jos toimintasi tai sinulta odotettu toiminta ei vastaa arvojasi? Miten tehokkaasti ja innokkaasti toimit, jos toimit arvojasi vastaan?

Ja takaisin isoon kuvaan. Niin. Arvot ovat toiminnan hengen perusta. Vain niiden todeksi eläminen käytännön tasolla, jokaisen työntekijän arjessa, merkitsee organisaatiotason elämässä. Organisaation todelliset arvot ovat toisin sanoen niitä, joiden mukaan eletään. Eivät niitä, joita lukee verkkosivuilla tai yrityspresentaatiossa. Siksi ne ovat niin tärkeitä, että ne ovat joka tapauksessa olemassa, ja ne joka tapauksessa ohjaavat toimintaa. Joko hyvään suuntaan tai sitten siihen ei-niin-suotuisaan.

Voit tehdä happotestin organisaatiosi arvo-kunnosta helposti. Lähde nyt kävelemään kohti kollegaasi tai kurotu työkaverisi puoleen. Kysy häneltä, mitkä ovat yrityksenne arvot. Tarkastakaa verkkosivuilta tarpeen vaatiessa. Sitten käyttäkää viisi minuuttia miettiäksenne kuhunkin arvoon sopiva ja kyseistä arvoa toteuttava käytännön esimerkki oman työnne arjesta.

Jos on helppoa, arvo-kuntonne on kova ja vilpitön ihailuni on teidän: arvotyö on maalissaan! Mikäli asia aiheuttaa päänvaivaa, tai keksitte enemmän esimerkkejä arvojen vastaisesta toiminnasta, rohkenen ehdottaa: jatkakaa keskustelua ja laajentakaa sitä.

Ja mikäli haluatte apua arvojen määrittelyyn tai jalkauttamiseen, te tiedätte: olemme palveluksessanne.

Kirjoittaja

Ilse Manner

Ilse Manner

Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.

Agenssin palvelu

Organisaation yhteisen suunnan ja kulttuurin kirkastaminen

Virus luottamusta nakertamassa?

Paula EnströmPaula Enström 2.4.2020 — COVID19 on hetkessä myllertänyt kansakuntien arkirutiinit ja -rytmit uuteen moodiin. Muutamassa viikossa olemme olleet pakotettuja löytämään uudenlaiset tavat lastemme päivähoitoon ja koulunkäyntiin, omaan henkilökohtaiseen työntekoomme, työyhteisöjemme sisäiseen ja ulkoiseen kanssakäymiseen puhumattakaan ystävyys- ja sukulaissuhteiden hoitamisesta.

Johtaja jo syntyessään?

Paula EnströmPaula Enström 13.2.2020 — Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?

Kuinka tyytyväisiä asiakkaamme oikein ovatkaan? Mitä he meistä ajattelevat?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 18.11.2019 — Kartoitimme lokakuussa muutamalla väittämällä asiakkaittemme tyytyväisyyttä Agenssiin. Kysely lähti 140 henkilölle, joilla oli tuoretta arjen kokemusta jostain Agenssin palvelusta. Ja voi hyvä mahdoton, kuinka hienon tuloksen saimmekaan! Kaikilla neljällä osa-alueella arviot olivat suoraan sanottuna loistavia. Nyt on syytä juhlaan! Samalla se herätti meissä myös ihmetteleviä kommentteja ja epäileviä kysymyksiä, mutta niistä tarkemmin jäljempänä blogissa.