Haaste sinulle: päivä kysyjänä ja kuuntelijana

14.4.2015
Ilse Manner

Kuinka vaikeaa olisi yrittää olla yksi päivä pelkkänä kysyjänä? Kuunnella vastaus tarkkaan ja kysyä lisää. Ei vastata, neuvoa, innostua tai paasata itse, vaan antaa tilaa jokaiselle kohtaamalleen ihmiselle ja pelkästään kiinnostua hänen ajatuksistaan. Oli kyseessä sitten pomo, kollega, asiakas, aviopuoliso, vanhempi tai oma lapsesi.

Sosiaalisessa mediassa kiertää tuo mainio lainaus Dalai lamalta. Tuli mieleen, että olisipa herkullinen koe soveltaa sitä todella tosissaan yhden päivän ajan.

Mutta kuinka vaikeaa olisi yrittää olla yksi päivä pelkkänä kysyjänä? Kuunnella vastaus tarkkaan ja kysyä lisää. Ei vastata, neuvoa, innostua tai paasata itse, vaan antaa tilaa jokaiselle kohtaamalleen ihmiselle ja pelkästään kiinnostua hänen ajatuksistaan. Oli kyseessä sitten pomo, kollega, asiakas, aviopuoliso, vanhempi tai oma lapsesi.

Kuinka paljon sitä voisikaan oppia tuollaisena päivänä? Kuluisiko siihen jotenkin enemmän aikaa kuin normaaliin keskusteluun? Millaiselta minusta tuntuisi päivän lopuksi? Millaisen jäljen jättäisin sinuun, jonka kanssa jaoin hetken päivästäni tai istuimme samassa palaverissa tai bussissa?

Maailmassa on paljon vastaajia, kertojia, neuvojia, konsultoijia, opettajia, käskyttäjiä ja ohjeistajia. Akuutin paineen alla, esimerkiksi hätätilanteessa, on todennäköisesti tehokkaampaa antaa suoria ohjeita kuin ryhtyä kauheasti kyselemään. Harvemmin me aivotyöläiset kuitenkaan työskentelemme vastaavissa olosuhteissa.

Meille olisi mahdollista, ja uskallan väittää, että jopa tärkeämpää kysyä kuin vastata. Mutta pelin ratkaisee ennen kaikkea toisen ihmisen vastauksen kuunteleminen. Jos siis kysyt, keskity kuuntelemiseen, kuuntele mitä ja miten sanotaan, kuuntele ymmärtääksesi ja oppiaksesi. Älä vastataksesi tai kertoaksesi oman kantasi. Päätä kerta kaikkiaan, ettet itse kommentoi mitään, vaan kysyt lisää.

Aikaa voi tuhlata monin tavoin, mutta toisen ihmisen kohtaamiseen ja kuuntelemiseen käyttämäsi aika ei mene hukkaan. Teiltä kummaltakaan.

Mitäs sanot? Otatko haasteen vastaan? Antoisia kohtaamisia tähänkin päivääsi!

Kirjoittaja

Ilse Manner

Ilse Manner

Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.

Agenssin palvelu

Parempaa tiimien toimivuutta ja yhteistyötä

Johtamisen paradoksit – tasapainoilua johtamisolosuhteiden ristipaineessa

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 4.5.2023 — Mitä on oikeanlainen ja hyvä johtaminen? Voiko sitä yksiselitteisesti määritellä, kun odotukset, olosuhteet, käsiteltävät asiat ja johdettavat ihmiset vaikuttavat johtamistapaan? Miten johtaja pystyy tolkkupäisesti luovimaan ja toimimaan niin, että kaikki (omistajat, asiakkaat, yhteistyökumppanit, henkilöstö ja keitä heitä nyt onkaan) ovat johtamistekoihin tyytyväisiä?

Mikä ihmeen vaikuttava johtaminen?

Maarit KaltioMaarit Kaltio 10.2.2023 — Vaikuttaminen on politiikan ja edunvalvonnan arkipäivää. Mutta mitä tarkoittaa vaikuttava johtaminen työelämässä johtajan ja johdettavien kannalta? Agenssin Maarit rakentaa siltoja politiikan ja lobbaamisen maailman sekä ihmisten johtamisen välille. Kaikissa näissä on kuitenkin tavoitteena saada ihmiset mukaan ja toimimaan samaan suuntaan.

Minun vai meidän onnistuminen hybridityössä?

Paula EnströmPaula Enström 17.11.2022 — En tiedä teistä, mutta minulle tulee toistuvasti vastaan asiakkaiden pohdinnat pandemian jälkeisen hybridityön pelisääntöjen äärellä. Vaikuttaa siltä, että ei ole kovinkaan helppo tehtävä määritellä työyhteisöön sellaisia etä- ja läsnätyön periaatteita, jotka otettaisiin vastaan riemun kiljahduksin niiden neroutta kiitellen.