Johtamisen arkea: Seurataanko sinua pelosta vai luottamuksesta?

18.3.2015
Ilse Manner

Haastanpa sinut pieneen ajatusharjoitukseen. Valitse yksi ihminen, jolla on ollut sinuun positiivinen vaikutus. Ihminen, joka on saanut sinusta esiin parhaat puolesi ja joka on tukenut sinua pyyteettömästi jossain kohtaa elämäsi varrella. Ihminen, jonka seurassa olet voinut olla ihan juuri sellainen kuin olet.

Aloitin aamuni tänään kuuntelemalla Simon Sinekin esityksen Why good leaders make you feel safe ja mieleeni tuli ajatus. Itse asiassa montakin ajatusta, mutta otettakoon niistä käsittelyyn yksi, johon olen törmännyt asiakastyössä viime aikoina.

Työelämän muutos ei anna armoa, se pakottaa organisaatioita tarkastelemaan menestyksen avaimia. Yllätys yllätys, ennemmin tai myöhemmin keskustelun ytimeen nousee johtajuus. Itse asiassa pääosalle organisaatioista vaikuttaa olevan täysin päivän selvää, että tarvitaan uudenlaista johtamista. Vielä tarkemmin sanoen, tarvitaan rohkeutta tarkastella johtajien ja esimiesten ihmiskäsitystä johtamiskäytäntöjen perustana. Koska se, mitä ajattelet ja oletat ihmisyydestä vaikuttaa väistämättä siihen miten käyttäydyt ja miten kohtelet toisia.

Uidaan aika syvissä vesissä. Onko helppoa? Ei. Onko siitä apua organisaation johtamisen kehittämiselle? Aivan satavarmasti.

Haastanpa sinut pieneen ajatusharjoitukseen. Valitse yksi ihminen, jolla on ollut sinuun positiivinen vaikutus. Ihminen, joka on saanut sinusta esiin parhaat puolesi ja joka on tukenut sinua pyyteettömästi jossain kohtaa elämäsi varrella. Ihminen, jonka seurassa olet voinut olla ihan juuri sellainen kuin olet. Ihminen, jonka seurassa olet kokenut olosi turvalliseksi ja vapautuneeksi. Ihminen joka on hyväksynyt sinut itsenäsi: kaikkine hyvine ja huonoine puolinesi. Tämän ihmisen ei tarvitse olla työsi maailmasta.

Ota paperia ja kynä. Listaa 5 asiaa, mitä sellaista hän teki, mitä arvostit? Mikä sai sinut valitsemaan juuri hänet?

Kun olet listasi tehnyt, pysähdy hetkeksi. Miltä tuntuu? Onko kasvoillasi pieni hymynväre? Lämmittääkö sydämen kohdalta rintakehästä? Tunnetko kiitollisuutta? Väitän, että todennäköisesti kyllä. Positiiviset tunteet saavat aikaan positiivisia reaktioita, ihan fyysisesti.

No niin, sinulla on lista asioita, joilla tämä tärkeä ihminen sai sinut tuntemaan itsesi hyväksi ja erityiseksi. Tarkastelepa listaa siltä kannalta, että mitä siihen kirjaamasi asiat tarkoittaisivat johtamistyöhön tuotuna? Millaisia johtajuuden tekoja ne voisivat työn arjessa edustaa? Miten niitä voisi soveltaa osaksi parempaa työelämän käytäntöä?

Olen liikuttavan yksimielinen Simon Sinekin kanssa siitä, että hyvät johtajat koskettavat tunnetasolla. He luovat turvaa, toimivat inhimillisen moraalin ohjaamina ja kykenevät synnyttämään ihmisissä luottamuksen ja sen kautta tahdon seurata heitä. Halun tehdä yhdessä. Ei pakolla vaan vapaasta tahdosta. Vastavuoroisesti näille tunnetasolla arvostetuille johtajille heidän johdettavansa haluavat myös hyvää.

Tällainen johtamisen kehittäminen vaatii rohkeutta, rohkeutta ja rohkeutta. Lisäksi se vaatii valmiutta hypätä näihin syviin vesiin. Luottaen ja uskoen, että sitä kautta uimalla syntyy jotain sellaista ymmärrystä ja vaikuttavaa toiminnan muutosta mitä ei synny pintapuolisella tiedon kaatamisella tai pikkusievällä hymistelyllä. Iloa päivääni tuo auringon ja kevään lisäksi tieto siitä, että näitä organisaatioita on. Enenevässä määrin.

Kirjoittaja

Ilse Manner

Ilse Manner

Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.

Virus luottamusta nakertamassa?

Paula EnströmPaula Enström 2.4.2020 — COVID19 on hetkessä myllertänyt kansakuntien arkirutiinit ja -rytmit uuteen moodiin. Muutamassa viikossa olemme olleet pakotettuja löytämään uudenlaiset tavat lastemme päivähoitoon ja koulunkäyntiin, omaan henkilökohtaiseen työntekoomme, työyhteisöjemme sisäiseen ja ulkoiseen kanssakäymiseen puhumattakaan ystävyys- ja sukulaissuhteiden hoitamisesta.

Johtaja jo syntyessään?

Paula EnströmPaula Enström 13.2.2020 — Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?

Kuinka tyytyväisiä asiakkaamme oikein ovatkaan? Mitä he meistä ajattelevat?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 18.11.2019 — Kartoitimme lokakuussa muutamalla väittämällä asiakkaittemme tyytyväisyyttä Agenssiin. Kysely lähti 140 henkilölle, joilla oli tuoretta arjen kokemusta jostain Agenssin palvelusta. Ja voi hyvä mahdoton, kuinka hienon tuloksen saimmekaan! Kaikilla neljällä osa-alueella arviot olivat suoraan sanottuna loistavia. Nyt on syytä juhlaan! Samalla se herätti meissä myös ihmetteleviä kommentteja ja epäileviä kysymyksiä, mutta niistä tarkemmin jäljempänä blogissa.