Mikä minua väsyttää?

11.12.2023
Tarja Pudas-Jounila

Pakko myöntää, olen usein tosi väsynyt. Tokikin tiedän tähän ikään ehtineenä, että vaativa työ, yrittäjän arki ja pimeä syksy vaikuttavat siihen, miten voin ja jaksan. Aika ajoin koitan tarttua tähän aikuisten oikeasti ja keksiä tapoja olla jaksavampi ja virkeämpi, mutta kohta huomaan taas olevani samassa jamassa - minua väsyttää.

Ihmisten kohtaaminen työssä ja vapaa-ajalla saavat minut aina innostumaan ja silloin en tunne väsymystä lainkaan. Mielenkiintoinen artikkeli, podcast, elokuva tai uusi musiikkilöytö saavat kerta toisensa jälkeen energiatasoni nousemaan. Ruokailutottumuksianikin ole muuttanut keveämpään suuntaan ja koitan mennä ajoissa nukkumaan (joskus siinä jo onnistunkin).

Hei, kaikki siis kuitenkin kunnossa tai ainakin menossa oikeaan suuntaan!?

Kun tutkin tarkemmin asioita, jotka meitä väsyttävät ja toisaalta auttavat jaksamaan, törmäsin tohtori Saundra Dalton-Smithin seitsemään lepotyyppiin. Saundra luokitteli lepotyypit seuraavasti:

  1. sensorinen
  2. emotionaalinen
  3. sosiaalinen
  4. fyysinen
  5. psyykkinen
  6. henkinen ja
  7. luova

Löysin niistä heti muutaman, jotka ovat minulla kunnossa! Pystyn puhumaan läheisille, ystäville ja kollegoilleni helposti ja rehellisesti tuntemuksistani ja fiiliksistäni (emotionaalinen), työni on merkityksellistä ja hyväksyn itseni aika lailla sellaisena kuin olen (henkinen), harrastan maalausta, kuuntelen musiikkia ja käyn keikoilla (luova). Hyvä minä!

Tein myös muutaman oivalluksen (tai nyt viimeistään oli pakko myöntää, että kaikki ei ole kunnossa ja jotain on vielä tehtävä). Koska työni on hyvin sosiaalista ja se sisältää paljon haastavien tilanteiden ja tunteiden käsittelyä, niin sosiaalisuutta voi olla myös liikaa. Vapaa-ajalla tarvitsen lisääntyvässä määrin yksin olemista ja rajojen asettamista muulle sosiaaliselle kanssakäymiselle. Sorry ystävät, kun en aina vastaa puhelimeen tai lähde mukaan kivoihinkaan rientoihin.

Vaikka sosiaalinen media ja moninaiset uutispalvelut sisältävät kaikenlaista tosi mielenkiintoista sisältöä ja tietoa ajankohtaisista tapahtumista meillä ja maailmalla, niin tietoa on vain aivan liikaa! Ja kuljen kännykkä kädessä ihan koko ajan. Olen sensorisesti todella ylivirittynyt suurimman osan valveillaoloajastani. Tämä lienee yleisin ”tauti”, josta me kaikki kärsimme ja jota somen algoritmit vielä ahnaasti ruokkivat.

Eli asiat, joista innostun, samanaikaisesti väsyttävät minua.

Lähestyvä joululoma katkaisee jälleen arjen kiireet ja lepoon on ainakin mahdollisuus. Uusi vuosikin lähestyy, joten aion nyt poikkeuksellisesti tehdä uuden vuoden lupauksen: poistun Facebookista ja säilytän kotona ollessani kännykkää eteisessä eikä liimautuneena käteeni. Tästä on hyvä aloittaa ‒ selättää väsymys yksi asia ja konkreettinen arjen teko kerrallaan. (En tiedä huomasitko, mutta tuohon fyysiseen lepotyyppiin en uskaltanut koskea lainkaan. Ehkä ensi vuonna?)

Väsyttääkö sinua? Mikä on se yksi asia, jonka itsellesi lupaat jaksaaksesi paremmin?

Kirjoittaja

Tarja Pudas-Jounila

Tarja Pudas-Jounila

Kirjoittaja lukee, laulaa ja maalaa intohimoisesti ja uskoo joukkojen ja osallistumisen voimaan. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

Itsensä ja muiden johtamisen kehittäminen

Mikä minua väsyttää?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 11.12.2023 — Pakko myöntää, olen usein tosi väsynyt. Tokikin tiedän tähän ikään ehtineenä, että vaativa työ, yrittäjän arki ja pimeä syksy vaikuttavat siihen, miten voin ja jaksan. Aika ajoin koitan tarttua tähän aikuisten oikeasti ja keksiä tapoja olla jaksavampi ja virkeämpi, mutta kohta huomaan taas olevani samassa jamassa - minua väsyttää.

Oletko sinä oman työurasi ohjaksissa?

Ville MalmivaaraVille Malmivaara 27.9.2023 — Mikä saa meidät pysymään, mikä lähtemään? Onko unelmille sijaa hektisessä työelämässä? Mikä meitä motivoi pohjimmiltaan? Minkälaista työelämää haluamme Agenssissa olla rakentamassa yhdessä asiakkaidemme kanssa?

Johtamisen paradoksit – tasapainoilua johtamisolosuhteiden ristipaineessa

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 4.5.2023 — Mitä on oikeanlainen ja hyvä johtaminen? Voiko sitä yksiselitteisesti määritellä, kun odotukset, olosuhteet, käsiteltävät asiat ja johdettavat ihmiset vaikuttavat johtamistapaan? Miten johtaja pystyy tolkkupäisesti luovimaan ja toimimaan niin, että kaikki (omistajat, asiakkaat, yhteistyökumppanit, henkilöstö ja keitä heitä nyt onkaan) ovat johtamistekoihin tyytyväisiä?