Oppeja Escape roomista

22.11.2016
Paula Enström

Oletko käynyt työ- tai ystäväporukan kanssa kokeilemassa ongelmanratkaisutaitoanne Escape roomissa? Tuntuu, että aika moni on. Itsekin olen. Kylläkin vain kerran. Mutta olihan se jännää ja inspiroivaa!

Toisaalta kokemus oli myös todella kuumottava, kun aika tikitti armotta seinässä olleella näytöllä. Lopulta kuitenkin - AAH ja JES! Kaikki tehtävät oli selvitetty, jokaikinen täysin mahdottomalta tuntunut ongelma oli ratkaistu ja ulos ehdittiin.

Kokemuksen myötä jäin miettimään kahta asiaa. Koko sitä ryhmän tavoitteellista, itseohjautuvaa ja tilanteeseen mukautuvaa ongelmanratkaisua, mitä tuossa suljetussa huoneessa tapahtui. Ja sitä, että mitä tapahtuisi tosityöelämässä, jos vastaavaa toimintatapaa sovellettaisiin liiketoiminnan menestykseen vaikuttavien haasteiden ratkaisemisessa?

Työelämän ennakoidaan muuttuvan enenevässä määrin kohti yhteisöllisyyttä, parviälyä ja jaettua ongelmanratkaisua. Muutoksen keskiössä on ihmisten välinen vuorovaikutus ja avoin tiedon jakaminen. Rohkeimmat edelläkävijäorganisaatiot ovat lähteneet alusta alkaen rakentamaan organisaation kulttuuria ja toimintatapaa tämän suuntaiseksi. Kenties vielä rohkeampia ovat toimintaansa uudistavat hierarkiset ja vanhat organisaatiot, jotka ovat valinneet kulmakertoimekseen muuttaa aktiivisesti kurssiaan kohti uudenlaista tapaa tehdä ja toimia työn arjessa.

Kuitenkin edelleen hurjan moni organisaatio on uuden äärellä miettimässä miten lähteä tekemään tällaista muutosmatkaa totutusta kohti tuntematonta? Millaisia liiketoiminnan hyötyjä uudenlainen tekemisen tapa voi tuoda? Mistä pitäisi aloittaa? Millaisilla pienillä askelilla tai kokeiluilla voisi saada esimakua tulevasta - omakohtaisen kokemuksen uudenlaisen toimintatavan vaikuttavuudesta?

Image result for escape room

Minulla on ehdotus: käykääpä porukalla Escape roomissa. Ihan oikeasti. Kirjatkaa ylös omat havaintonne ja fiiliksenne yön yli nukuttuanne.

Sitten voisi olla hyvä hetki meidän jutella lisää siitä, millainen voisi olla sinun työyhteisösi tavoitteellinen, jaettuun ja tasa-arvoiseen ongelmanratkaisuun perustuva kehittämiskokeilu. Meille Agenssissa on kertynyt jo 22 vuotta kokemusta tämän tyyppisestä tekemisestä, joten siitä on hyvä ammentaa muutosmatka myös sinun porukallesi!

Kirjoittaja

Paula Enström

Paula Enström

Kirjoittaja rakastaa jalkapalloa, on selvinnyt hengissä maratonilta ja uskoo konkretian voimaan kaikessa. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Innostava esiintyjä vai vaikuttava valmentaja – mitä tarvitset?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 26.5.2021 — Valmennushommissa törmää usein erilaisiin oletuksiin ja odotuksiin siitä mitä tapahtuu, kun kutsutaan ulkopuolisia ammattilaisia auttamaan esimerkiksi yrityksen muutosprojekteissa. Termistöä on ihan vaivaksi saakka ja jotta se ei olisi liian helppoa, erilaisia nimikkeitä käytetään hyvin sekalaisesti. Valmentajia ja guruja löytyy moneen lähtöön ja moneen tarpeeseen.

Virus luottamusta nakertamassa?

Paula EnströmPaula Enström 2.4.2020 — COVID19 on hetkessä myllertänyt kansakuntien arkirutiinit ja -rytmit uuteen moodiin. Muutamassa viikossa olemme olleet pakotettuja löytämään uudenlaiset tavat lastemme päivähoitoon ja koulunkäyntiin, omaan henkilökohtaiseen työntekoomme, työyhteisöjemme sisäiseen ja ulkoiseen kanssakäymiseen puhumattakaan ystävyys- ja sukulaissuhteiden hoitamisesta.

Johtaja jo syntyessään?

Paula EnströmPaula Enström 13.2.2020 — Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?