Elämää organisaatiossa: Miten tapat uuden idean nopeasti, varmasti ja lopullisesti?

18.8.2015
Annika Matikainen

Työelämän arkisia keskusteluja havainnoimalla huomaa, että ideoiden alas ampumista tapahtuu aivan liikaa. Meillä ei kuitenkaan välttämättä ole tarkoituksenamme niinkään paljon tyrmätä muiden ideoita, kuin ennemminkin osoittaa omaa erinomaisuuttamme, ts. tuoda esiin sitä, kuinka paljon itse tiedämme asiasta. Mikäli emme pönkitä omaa asiantuntijuuttamme, saatamme myös ajatella, että suorastaan autamme kollegaa kertomalla heti mikä ideassa on pielessä, jotta hän voi ratkaista ideansa ilmeiset ongelmakohdat.

Tässä heti aluksi lyhyt oppimäärä niille, jotka haluavat ideoiden lahtaamiseen selkeät ohjeet.

1. Kerrot heti alkuun idean kertojalle mitä mieltä sinä olet ideasta.

2. Nostat esiin varsinkin idean heikot kohdat ja mikä ideassa ei ainakaan tule toimimaan.

3. Lisukkeeksi tarjoilet vähän omia kokemuksiasi aiheesta: mitä kaikkea sinä oletkaan kokeillut!

4. Kerrot myös, miten se mitä sinä olet kokeillut itse asiassa toimii paljon paremmin kuin juuri esitetty idea.

5. Erittäin toimivaa on myös huomauttaa, että tätä kokeiltiin kerran 90-luvulla eikä se silloinkaan toiminut.

6. Alentuva ja hieman halveksuva katse kruunaa idean alas ampumisen.

7. Tämän jälkeen voit olla varma, että idea on kuollut ja kuopattu eikä uusia synny ihan heti.

Työelämän arkisia keskusteluja havainnoimalla huomaa, että tätä ideoiden alas ampumista tapahtuu aivan liikaa. Meillä ei kuitenkaan välttämättä ole tarkoituksenamme niinkään paljon tyrmätä muiden ideoita, kuin ennemminkin osoittaa omaa erinomaisuuttamme, ts. tuoda esiin sitä, kuinka paljon itse tiedämme asiasta.

Mikäli emme pönkitä omaa asiantuntijuuttamme, saatamme myös ajatella, että suorastaan autamme kollegaa kertomalla heti mikä ideassa on pielessä, jotta hän voi ratkaista ideansa ilmeiset ongelmakohdat. Niin tai näin, lopputuloksena idean esittänyt kollegamme kuitenkin kokee tulleensa täydellisesti tyrmätyksi eikä välitä enää innostua koko asiasta. Ideoita ja innovointia sekä luovuutta kaivataan kuitenkin yhteiskunnan kaikilla tasoilla organisaatioiden yläportailta aina meihin tavallisiin kadun tallaajiin. Eikä ideointia tukevan ilmapiirin luominen ja ylläpitäminen vaadi meiltä mitään, muuta kuin….ta-daa!

Kysymistä.

Siispä seuraavaksi kun kollega tai joku läheisesi esittää jonkun uuden idean (olkoon se kuinka järjetön tahansa), sen sijaan, että esität heti oman mielipiteesi asiasta, kokeile kysymistä. Vaikka tähän tyyliin: ”Mielenkiintoista, miten ajattelit että tuon voisi toteuttaa?” ”Onko joku joskus kokeillut vastaavaa?” ”Mitä haasteita arvelet että voisi tulla vastaan?” ”Miten olet ajatellut niitä ratkaista?”

Parhaimmillaan ideasta jalostuu todellinen helmi ja vain taivas on rajana! Ja pahimmassakin tapauksessa idean esittäjä saa itse todeta ideansa mahdottomuuden ja kuopata sen hyvillä mielin - tyytyväisenä siitä että olette käyneet hyvän keskustelun ja olet ollut kiinnostunut hänen ideastaan. Ideoinnin into säilyy ja mahdollisuudet arjen innovaatioihin kasvavat.

Sinä päätät kasvaako ympärilläsi kysymisen vai tietämisen kulttuuri. Vai kenen vastuulla se sinusta on?

Kirjoittaja rakastaa muutoksia, pelkää paikalleen jämähtämistä ja uskoo arjen tekojen voimaan. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Kirjoittaja

Annika Matikainen

Annika Matikainen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Agenssin palvelu

Parempaa tiimien toimivuutta ja yhteistyötä

Virus luottamusta nakertamassa?

Paula EnströmPaula Enström 2.4.2020 — COVID19 on hetkessä myllertänyt kansakuntien arkirutiinit ja -rytmit uuteen moodiin. Muutamassa viikossa olemme olleet pakotettuja löytämään uudenlaiset tavat lastemme päivähoitoon ja koulunkäyntiin, omaan henkilökohtaiseen työntekoomme, työyhteisöjemme sisäiseen ja ulkoiseen kanssakäymiseen puhumattakaan ystävyys- ja sukulaissuhteiden hoitamisesta.

Johtaja jo syntyessään?

Paula EnströmPaula Enström 13.2.2020 — Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?

Kuinka tyytyväisiä asiakkaamme oikein ovatkaan? Mitä he meistä ajattelevat?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 18.11.2019 — Kartoitimme lokakuussa muutamalla väittämällä asiakkaittemme tyytyväisyyttä Agenssiin. Kysely lähti 140 henkilölle, joilla oli tuoretta arjen kokemusta jostain Agenssin palvelusta. Ja voi hyvä mahdoton, kuinka hienon tuloksen saimmekaan! Kaikilla neljällä osa-alueella arviot olivat suoraan sanottuna loistavia. Nyt on syytä juhlaan! Samalla se herätti meissä myös ihmetteleviä kommentteja ja epäileviä kysymyksiä, mutta niistä tarkemmin jäljempänä blogissa.