Elämää organisaatiossa: Muutoskätilö ja kehittämisen sudenkuoppa

27.8.2015
Paula Enström

Niin mahtavaa, toivottavaa ja ilahduttavaa kuin onkin että organisaatioissa täsmällisesti ja systemaattisesti tunnistetaan kehittymisen kohteita, mietitään tavoitetiloja ja muuttumisen askeleita, rakennetaan kehittymisen tueksi valmennusohjelmia ja tutkitaan toimintaa erityyppisin kyselyin ja arvioinnein, se ei mielestäni vielä riitä. Nyt kuulen korvissani lievästi kohonneen henkilöstöpäällikön äänen: EI RIITÄ?!!! Siispä pahoitteluni, jos rikoin kuplan.

Me Agenssissa kutsumme itseämme muutoksen kätilöiksi. Se kuvaa osuvammin toimenkuvaamme kuin esimerkiksi käyntikorteissamme mainittu kehittämiskonsultin titteli. Me kun olemme ennen kaikkea fasilitaattoreita, välikappaleita, kätilöitä, ja mahdollistamme asiakkaidemme toiminnassaan tarvitsemia muutoksia.

Tässä roolissa keskustelemme paljon ja intensiivisesti asiakkaidemme kanssa organisaatioiden ja yksilöiden kehittymis- ja kehittämishaasteista. Pohdimme ja haastamme asiakkaitamme siitä, minkä pitäisi olla toisin, jotta työn arjessa olisi paremmat eväät tavoitteisiin pääsemiseksi. Tässä rakastamassamme työssä on kuitenkin yksi sudenkuoppa, jota kaikin keinoin olen joutunut itsekin kehitysintoisena maantiekiitäjänä välttelemään.

Kuoppa on nimeltään tasapäistäminen.

Niin mahtavaa, toivottavaa ja ilahduttavaa kuin onkin että organisaatioissa täsmällisesti ja systemaattisesti tunnistetaan kehittymisen kohteita, mietitään tavoitetiloja ja muuttumisen askeleita, rakennetaan kehittymisen tueksi valmennusohjelmia ja tutkitaan toimintaa erityyppisin kyselyin ja arvioinnein, se ei mielestäni vielä riitä. Nyt kuulen korvissani lievästi kohonneen henkilöstöpäällikön äänen: EI RIITÄ?!!! Siispä pahoitteluni, jos rikoin kuplan.

(Älä kuitenkaan masennu tai tiputa hanskoja, kaikki edellä mainittu vie oikeaan suuntaan, ei se ole kankkulan kaivoon heitettyä. )

Yksi menestymisen kannalta kriittisen tärkeä asia kuitenkin useimmiten uupuu tai jää liian vähälle huomiolle. Se on vahvuuksien tunnistaminen, hyödyntäminen ja aktiivinen ylläpitäminen.

Ja tässä tullaan probleemin ytimeen eli tasapäistämiseen. Tasapäistämisellä tarkoitan siis nyt sitä melkoisen yleistä tilannetta, että olemassa olevien vahvuuksien ylläpitäminen ja vahvistaminen unohdetaan ja keskitytään sata-nolla vain kehittymiskohteisiin. Tämä lähestymistapa kehittämiseen ja kehittymiseen tuottaa pahimmillaan lopputuloksenaan yrityksen tai organisaation taantumisen keskinkertaisuuden kastiin, vaikka jossain yksittäisessä alueessa voitaisiinkin osoittaa kehittymistä. Vahvuuksien vahvistamisella taas on mahdollista päästä kokonaisvaltaisesti parempiin tuloksiin kuin pelkästään kehityskohteita kehittämällä.

Minulla on muutoskätilönä suuri huoli: mikäli tämän asian äärelle ei pysähdytä, niin työn arjessa voidaan menettää tai jättää hyödyntämättä monta keihäänkärkeä ja timanttia. Olemassa olevat vahvuudet niin organisaatio- kuin yksilötasollakin, ovat meidän muutoskätilöiden maailmassa kultaakin kalliimpia, tai suorastaan timantteja! Juuri vahvuuksia tarkastelemalla voidaan löytää tarvittavia muutosajureita ja muutosvoimia ja viedä kehittymistä ketterämmin ja onnistuneemmin haluttuun suuntaan.

Jos haluat sparrailla kanssani sitä, miten voisitte organisaatiossanne sekä löytää vahvuuksianne että hyödyntää niitä kehittämisessä, ota yhteyttä, tarjoan sparrailun lisäksi lounaan.

Kirjoittaja

Paula Enström

Paula Enström

Kirjoittaja rakastaa jalkapalloa, on selvinnyt hengissä maratonilta ja uskoo konkretian voimaan kaikessa. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

Lisää aikaa ja fokusta HR:n kehittämiseen ja toimintoihin

Virus luottamusta nakertamassa?

Paula EnströmPaula Enström 2.4.2020 — COVID19 on hetkessä myllertänyt kansakuntien arkirutiinit ja -rytmit uuteen moodiin. Muutamassa viikossa olemme olleet pakotettuja löytämään uudenlaiset tavat lastemme päivähoitoon ja koulunkäyntiin, omaan henkilökohtaiseen työntekoomme, työyhteisöjemme sisäiseen ja ulkoiseen kanssakäymiseen puhumattakaan ystävyys- ja sukulaissuhteiden hoitamisesta.

Johtaja jo syntyessään?

Paula EnströmPaula Enström 13.2.2020 — Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?

Kuinka tyytyväisiä asiakkaamme oikein ovatkaan? Mitä he meistä ajattelevat?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 18.11.2019 — Kartoitimme lokakuussa muutamalla väittämällä asiakkaittemme tyytyväisyyttä Agenssiin. Kysely lähti 140 henkilölle, joilla oli tuoretta arjen kokemusta jostain Agenssin palvelusta. Ja voi hyvä mahdoton, kuinka hienon tuloksen saimmekaan! Kaikilla neljällä osa-alueella arviot olivat suoraan sanottuna loistavia. Nyt on syytä juhlaan! Samalla se herätti meissä myös ihmetteleviä kommentteja ja epäileviä kysymyksiä, mutta niistä tarkemmin jäljempänä blogissa.