Elämää organisaatiossa: Muutoskätilö ja kehittämisen sudenkuoppa

27.8.2015
Paula Enström

Niin mahtavaa, toivottavaa ja ilahduttavaa kuin onkin että organisaatioissa täsmällisesti ja systemaattisesti tunnistetaan kehittymisen kohteita, mietitään tavoitetiloja ja muuttumisen askeleita, rakennetaan kehittymisen tueksi valmennusohjelmia ja tutkitaan toimintaa erityyppisin kyselyin ja arvioinnein, se ei mielestäni vielä riitä. Nyt kuulen korvissani lievästi kohonneen henkilöstöpäällikön äänen: EI RIITÄ?!!! Siispä pahoitteluni, jos rikoin kuplan.

Me Agenssissa kutsumme itseämme muutoksen kätilöiksi. Se kuvaa osuvammin toimenkuvaamme kuin esimerkiksi käyntikorteissamme mainittu kehittämiskonsultin titteli. Me kun olemme ennen kaikkea fasilitaattoreita, välikappaleita, kätilöitä, ja mahdollistamme asiakkaidemme toiminnassaan tarvitsemia muutoksia.

Tässä roolissa keskustelemme paljon ja intensiivisesti asiakkaidemme kanssa organisaatioiden ja yksilöiden kehittymis- ja kehittämishaasteista. Pohdimme ja haastamme asiakkaitamme siitä, minkä pitäisi olla toisin, jotta työn arjessa olisi paremmat eväät tavoitteisiin pääsemiseksi. Tässä rakastamassamme työssä on kuitenkin yksi sudenkuoppa, jota kaikin keinoin olen joutunut itsekin kehitysintoisena maantiekiitäjänä välttelemään.

Kuoppa on nimeltään tasapäistäminen.

Niin mahtavaa, toivottavaa ja ilahduttavaa kuin onkin että organisaatioissa täsmällisesti ja systemaattisesti tunnistetaan kehittymisen kohteita, mietitään tavoitetiloja ja muuttumisen askeleita, rakennetaan kehittymisen tueksi valmennusohjelmia ja tutkitaan toimintaa erityyppisin kyselyin ja arvioinnein, se ei mielestäni vielä riitä. Nyt kuulen korvissani lievästi kohonneen henkilöstöpäällikön äänen: EI RIITÄ?!!! Siispä pahoitteluni, jos rikoin kuplan.

(Älä kuitenkaan masennu tai tiputa hanskoja, kaikki edellä mainittu vie oikeaan suuntaan, ei se ole kankkulan kaivoon heitettyä. )

Yksi menestymisen kannalta kriittisen tärkeä asia kuitenkin useimmiten uupuu tai jää liian vähälle huomiolle. Se on vahvuuksien tunnistaminen, hyödyntäminen ja aktiivinen ylläpitäminen.

Ja tässä tullaan probleemin ytimeen eli tasapäistämiseen. Tasapäistämisellä tarkoitan siis nyt sitä melkoisen yleistä tilannetta, että olemassa olevien vahvuuksien ylläpitäminen ja vahvistaminen unohdetaan ja keskitytään sata-nolla vain kehittymiskohteisiin. Tämä lähestymistapa kehittämiseen ja kehittymiseen tuottaa pahimmillaan lopputuloksenaan yrityksen tai organisaation taantumisen keskinkertaisuuden kastiin, vaikka jossain yksittäisessä alueessa voitaisiinkin osoittaa kehittymistä. Vahvuuksien vahvistamisella taas on mahdollista päästä kokonaisvaltaisesti parempiin tuloksiin kuin pelkästään kehityskohteita kehittämällä.

Minulla on muutoskätilönä suuri huoli: mikäli tämän asian äärelle ei pysähdytä, niin työn arjessa voidaan menettää tai jättää hyödyntämättä monta keihäänkärkeä ja timanttia. Olemassa olevat vahvuudet niin organisaatio- kuin yksilötasollakin, ovat meidän muutoskätilöiden maailmassa kultaakin kalliimpia, tai suorastaan timantteja! Juuri vahvuuksia tarkastelemalla voidaan löytää tarvittavia muutosajureita ja muutosvoimia ja viedä kehittymistä ketterämmin ja onnistuneemmin haluttuun suuntaan.

Jos haluat sparrailla kanssani sitä, miten voisitte organisaatiossanne sekä löytää vahvuuksianne että hyödyntää niitä kehittämisessä, ota yhteyttä, tarjoan sparrailun lisäksi lounaan.

Kirjoittaja

Paula Enström

Paula Enström

Kirjoittaja rakastaa jalkapalloa, on selvinnyt hengissä maratonilta ja uskoo konkretian voimaan kaikessa. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

Lisää aikaa ja fokusta HR:n kehittämiseen ja toimintoihin

Mitä asiakkaamme meistä sanovat?

Maarit KaltioMaarit Kaltio 21.3.2025 — Ilahduttava palaute kääntyy lupaukseksi mahdollistaa ilo, luovuus ja ihmisten välinen yhteistyö työelämässä jatkossakin.

Keisarin uudet vaatteet – millainen peili sinä olet työkavereillesi?

Paula EnströmPaula Enström 27.2.2025 — Tunnet ehkä tarinan keisarista, jota vaatturit huijaavat ajatuksella, että hänen uusien vaatteidensa kangas on näkyvä vain älymystölle. Vaikka keisari ei edes itse näe kudottua kangasta, muut hänen ympärillään tarjoavat toivotun peilikuvan ihastellen sitä vuolaasti (vaikkeivät hekään sitä näe). Tähän ympäriltä tarjottuun peiliin luottaen keisari uskoo olevansa lopulta puettu isolla rahalla ja kalleimmalla kullalla ostettuun hienoimmasta silkistä kudottuun kankaaseen. Miten ihmeessä tämä hassu satu liittyy työelämään ja työyhteisössä toimimiseen? Työtoveruuteen?

Kun kaikki on hyvin – ja jotain silti puuttuu

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 10.10.2024 — Kaikki on niin hyvin. On työpaikka, perhesuhteet kunnossa, ystäviäkin on ja terveyskin riittävän hyvä – ei mitään isompaa kremppaa. Silti olo on valju ja usein on tunne, että jokin ei täsmää. Jotain puuttuu, mutta mitä?