Opeteltaisiinko olemaan?

19.11.2018
Paula Enström

Vastikään toinen lapsistani pohti omaa kaveruuttaan ystäväänsä, jonka hän on tuntenut oikeastaan koko elämänsä eli aika lailla 15 vuotta. Kulmana tässä ihmettelyssä oli se, miten erilaisia he ovat, mutta miten he kuitenkin tulevat toimeen äärimmäisen hyvin vaikkeivät edes tapaa kuin joitain kertoja vuodessa. Lopulta ajatuksenjuoksu finalisoitui lausahdukseen ”me ollaan kyllä tosi erilaisia, mutta silti me niinku vaan osataan olla toistemme kans”.

Sepä se. Nämä nuoret ovat monilta osin kovasti kuin yö ja päivä – toistensa vastakohtia. Silti, he ovat löytäneet tavan olla ja viihtyä toistensa seurassa. Rehellisesti myönnettäköön, ettei opettelu ihan kivutonta ole ollut ja matkan varrella on taidettu ottaa muutamat ihan fyysiset painitkin yhteisen olemisen linjaamiseksi. Lapsenomaisen reilusti ja suoraviivaisesti mutkat matkassa on kuitenkin saatu suoristettua.

Jäin miettimään, että tuota samaa ajatusta toivoisi käytettävän (ja osittain jopa edellytettävän) myös työyhteisöjen ja niissä tapahtuvan yhteistyön sekä vuorovaikutuksen kehittämisessä. Että siis opeteltais olemaan, vaikka kuinka oltaisiin erilaisia! Mitä jos luopuisimme siitä ajatuksesta, että meillä on pahimmillaan oikeutus toimia omilla, pinttyneillä tavoillamme muita huomioimatta ja odottaa vielä muiden hyväksyvän käytöksemme? Voisimmeko luopua itsekeskeisyydestä ja turvautumisesta selitykseen ”minä kun vain olen tällainen”? Ottaisimme vastuun itsestämme ja omista tekemisistämme suhteessa muihin ympärillämme.

Millainen työelämä meillä olisi, jos opettelisimme näkemään ympärillä olevissa ihmisissä sen hyvän, mitä he työyhteisöön tuovat sekä ammatillisesti että ihan tyyppeinä? Mitä jos jokainen keskittyisi ratkaisemaan ristiriidat toista osapuolta kunnioittavasti ja pyrkien yhteisen hyvän aikaansaamiseen? Mitä jos antautuisimme sietämään erilaisuutta ja monimuotoisuutta sekä aktiivisesti kääntämään se voimavaraksi?

Opeteltaisko jokainen olemaan? Ihan vaikka tästä päivästä lähtien.

Photo by rawpixel on Unsplash

Kirjoittaja

Paula Enström

Paula Enström

Kirjoittaja rakastaa jalkapalloa, on selvinnyt hengissä maratonilta ja uskoo konkretian voimaan kaikessa. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

Parempaa tiimien toimivuutta ja yhteistyötä

Minun vai meidän onnistuminen hybridityössä?

Paula EnströmPaula Enström 17.11.2022 — En tiedä teistä, mutta minulle tulee toistuvasti vastaan asiakkaiden pohdinnat pandemian jälkeisen hybridityön pelisääntöjen äärellä. Vaikuttaa siltä, että ei ole kovinkaan helppo tehtävä määritellä työyhteisöön sellaisia etä- ja läsnätyön periaatteita, jotka otettaisiin vastaan riemun kiljahduksin niiden neroutta kiitellen.

Muutos ja kasvu – kumpi tulee ensin?

Paula EnströmPaula Enström 19.5.2022 — Me agenssilaiset olemme kehittämisen ja kehittymisen asiantuntijoita ja voimme niputtaa kaiken työmme kattoteemojen ”kasvu” ja ”muutos” alle. Näiden positiivisten, ja joskus negatiivisten pulmien edessä asiakkaamme useimmiten ovat ja hakevat apua, sparrausta, innoitusta, ymmärrystä ja toimivia ratkaisuehdotuksia meiltä.

Esihenkilö vai esimies, onko sillä väliä?

Maarit KaltioMaarit Kaltio 23.11.2021 — Agenssissa on useita valmennusryhmiä, joissa osallistujat tulevat eri organisaatioista. Olen valmentajana huomannut pienen tunnustelu- ja epämukavuusvaiheen, kun alussa toisilleen tuntemattomat osallistujat miettivät, mitkä ovat korrekteja termejä, kun johtamisesta ja johdettavista puhutaan.