Johtaja jo syntyessään?

13.2.2020
Paula Enström

Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?

Päässäni on pyörinyt ajatusten ilotulitus, jossa ovat räiskyneet mahtavassa väri- ja kokoskaalassa teemat ja teoriat eri oppimiskäsityksistä, organisaatiokulttuurin ohjausvaikutuksesta sekä yksilön vastuusta kehittymisessään. Olen lukenut omaan tapaani pikkuisen sitä ja vähän enemmän tätä päätyen lopulta kirjoituksen pariin, joka sisällöllään finalisoi väriräiskeen minun ajatteluani jäsentävään muotoon.

Ajattelen, että oleellista kehittymisessä on:

  • Kehittymisvalmius. Halu ja motivaatio tulla paremmaksi johtajaksi, päästää irti toimimattomista tai rutinoituneista johtamistottumuksistaan ja kokeillen opetella uudenlaisia, itselle ja johdettaville soveltuvia toimintamalleja.
  • Itsereflektiokyvykkyys ja -halukkuus. Tahto tutustua johtamisen instrumenttiinsa eli itseensä – omiin ajatuksiin, uskomuksiin, toimintaa ohjaaviin ajatusmalleihin. Halu sukeltaa syvälle ja nähdä myös väistämättä vastaantulevat ikävätkin puolet. Halukkuuteen liittyy oleellisesti myös oma rohkeus tarttua härkää sarvista ja usko omaan kehittymispotentiaaliin.
  • Tavoitteellisuus. Kurinalaisuus oman kehittymisen suunnittelussa eli kyky asettaa riittävän pieniä, toteutettavissa olevia ja oikeaan suuntaan vieviä tavoitteita. Apuna voi käyttää vaikka SMART mallia, johon voi lisätä ripauksen inspiraatiota kirsikaksi kakun päälle. Roomaakaan ei rakennettu päivässä, joten priorisointi on tarpeen – on tärkeää päättää, mistä aloittaa.
  • Harjoittelu ja palautteen pyytäminen. Kukaan ei ole seppä eikä valmis johtaja syntyessään. Johtaminen on toimintaa suhteessa johdettaviin, mikä konkretisoituu kohtaamisissa ja vuorovaikutustilanteissa. Sähköisissä tai kasvokkaisissa, yhtä kaikki kohtaamisissa. Näin ollen harjoittelumahdollisuuksia uudenlaiselle toiminnalle on kymmeniä päivittäin. Myös palautetta uudenlaisista kokeiluista voi pyytää. Siis ihan suoraan ja kursailematta. Se on hyvä myös kuunnella – ei vastatakseen vaan ymmärtääkseen. Syntynyttä ymmärrystä voi jatkokäyttää oman kehittymismatkan muotoilussa.
  • Onnistumisista iloitseminen. Johtaminen on vaikeaa ollessaan asia-, tilanne- ja henkilösidonnaista. Uuden kokeileminen ottaa veronsa, joten jokaisesta onnistumisesta on hyvä nautiskella! Nautiskelun jälkeen siitä voi ottaa opit mukaan seuraavia tilanteita varten. Mutta siis – nautiskelu kunniaan, ilo lisää luovuutta ja onnistumiset itsevarmuutta!
  • Kehittymisen jatkuvuus. Johtamisessa kehittyminen on elinikäinen matka. Se on ultrajuoksua sprintin sijaan. Jos tämä tuntuu haasteelliselta hyväksyä, voi olla hyvä ajatus palata tämän listan alkuun.

All in all, kohta seitsemän Agenssi-vuoden jälkeen väittäisin, että varsin harvoin johtajana kehittymisessä on kyse tiedon puutteesta. Johtamistietous ja -teoriat ovat valmennettavillamme hirmu hyvin hallussa. Taidollinen tiedon soveltaminen on haastavaa, kun on kiire, vaikeita johdettavia, ruuhkavuodet ja mitä näitä nyt on. Ja onhan niitä todentotta, kehittymisen esteitä ja hidasteita. Palaan ajatuksissani takaisin listan ensimmäiseen kohtaan. Entä sinä?

PS. Jos jäit alussa miettimään, mikä oli se kirjoitus mihin viittasin, niin löydät sen täältä:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/cutting-edge-leadership/201502/10-steps-developing-your-leadership

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Kirjoittaja

Paula Enström

Paula Enström

Kirjoittaja rakastaa jalkapalloa, on selvinnyt hengissä maratonilta ja uskoo konkretian voimaan kaikessa. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

Itsensä ja muiden johtamisen kehittäminen

Virus luottamusta nakertamassa?

Paula EnströmPaula Enström 2.4.2020 — COVID19 on hetkessä myllertänyt kansakuntien arkirutiinit ja -rytmit uuteen moodiin. Muutamassa viikossa olemme olleet pakotettuja löytämään uudenlaiset tavat lastemme päivähoitoon ja koulunkäyntiin, omaan henkilökohtaiseen työntekoomme, työyhteisöjemme sisäiseen ja ulkoiseen kanssakäymiseen puhumattakaan ystävyys- ja sukulaissuhteiden hoitamisesta.

Johtaja jo syntyessään?

Paula EnströmPaula Enström 13.2.2020 — Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?

Kuinka tyytyväisiä asiakkaamme oikein ovatkaan? Mitä he meistä ajattelevat?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 18.11.2019 — Kartoitimme lokakuussa muutamalla väittämällä asiakkaittemme tyytyväisyyttä Agenssiin. Kysely lähti 140 henkilölle, joilla oli tuoretta arjen kokemusta jostain Agenssin palvelusta. Ja voi hyvä mahdoton, kuinka hienon tuloksen saimmekaan! Kaikilla neljällä osa-alueella arviot olivat suoraan sanottuna loistavia. Nyt on syytä juhlaan! Samalla se herätti meissä myös ihmetteleviä kommentteja ja epäileviä kysymyksiä, mutta niistä tarkemmin jäljempänä blogissa.