Miksi parempaa johtamista pitäisi odottaa päivääkään?

14.9.2015
Ilse Manner

Alf Rehn kirjoitti taannoin kolumnissaan, ettei johtamisesta kannata maksaa. Paitsi hyvästä johtamisesta. Juurikin näin. Johtaminen sinänsä ei ole minkään arvoista. Hyvä johtaminen on. Kullanarvoista. Hyvä johtaminen ei kuitenkaan ole empatiaa kehityskeskustelussa kerran vuodessa tai huolien kuuntelua kahvihuoneessa, eikä vitsien kertomista lounaspöydässä. Hyvä johtaminen on tavoitteellista, ihmisiä ja organisaatiota palvelevaa jokapäiväistä tekemistä. Se on toimintaa ja aktiivisia valintoja kohti päämäärää.

Työelämä muuttuu. Tulevaisuudessa hyvän johtamisen vaatimukset eivät ainakaan vähene, kun korporaatioista siirrytään enenevässä määrin verkostoihin tekemään työtä. Asiantuntijoille on houkuttelevampaa ja turvallisempaa omistaa oma työnsä ja huippuosaajat valitsevat kenen kanssa työskentelevät. Mgmt by perkele ja sen lukuisat yhä käytössä olevat variaatiot osoittavat tehottomuutensa lopullisesti.

Alf Rehn kirjoitti taannoin kolumnissaan, ettei johtamisesta kannata maksaa. Paitsi hyvästä johtamisesta. Juurikin näin. Johtaminen sinänsä ei ole minkään arvoista. Hyvä johtaminen on. Kullanarvoista. Hyvä johtaminen ei kuitenkaan ole empatiaa kehityskeskustelussa kerran vuodessa tai huolien kuuntelua kahvihuoneessa, eikä vitsien kertomista lounaspöydässä. Hyvä johtaminen on tavoitteellista, ihmisiä ja organisaatiota palvelevaa jokapäiväistä tekemistä. Se on toimintaa ja aktiivisia valintoja kohti päämäärää.Päivittäin.

Otetaan ajatusleikki: mistä tunnistaisit hyvän johtajan, jos et kuulisi hänen puhuvan mitään. Jaa-a. Aika moni raapii päätään. Numeraaliset faktat suoriutumisesta löytyvät exceleistä ja systeemeistä, kylläpä kyllä. Mutta what else?

Ehdotan, että vastaus on kuitenkin hyvin yksinkertainen: ehkä kuuntelisit hänen alaisiaan, ja kysyisit miltä tuntuu työskennellä tälle johtajalle tai hänen kanssaan? Tulevaisuudessa hyvältä johtajalta tullaan varmasti edellyttämään, että johdettavien vastaus on täynnä positiivisesti latautuneita tunteita ja ajatuksia johtajasta. Vaan miksi ihmeessä vasta tulevaisuudessa?

Johtaminen on ammattitaito sinänsä (oikeastaan se on taitojen sikermä, mutta se vaatii toisen kirjoituksen), ja tuon ammattitaidon vaatimukset on syytä päivittää.Nyt.

Itseohjautuvan ja sisäisen motivaation kautta toimivan organisaation, tulevaisuudessa siis yhä enemmän verkoston, rakentaminen ja johtaminen edellyttää toiminnallisia taitoja, joita vielä harvalla johtajan titteliä kantavalla on. Kuten tyypillistä tietoa lienee jo enemmän.Sillä onhan meillä esimerkkejä ja tuulahduksia siintävästä tulevaisuudesta, kuten nyt vaikka Vincit ja koko peliala Supercelleineen ja rikas start-up pöhinämme. Näiden johtamis- ja organisaatiokulttuurin tietävät "kaikki", ja yhtä lailla "kaikki" tietävät ne sata miljoonaa syytä, joiden takia vastaavanlainen organisaatiokulttuuri on omassa organisaatiossa vain kaukainen haave ellei jopa täysin mahdoton ajatus.

Kuitenkin. Jos olet johtoasemassa nyt tänään, ota vakavasti ajatus oman ammattitaitosi päivittämisestä esimerkkien viitoittamaan suuntaan, vaikka se voi olla sinulle toiminnallisesti todella vieras.Sama suomeksi: sinun on ryhdyttävä toimimaan, muuttamaan johtamistasi arjessa, joka päivä. Muuten sillä mitä tiedät hyvästä johtamisesta ei ole merkitystä, koska et hyödynnä sitä saadaksesi tuloksia.

Taidot, jotka suosittelen sinua hankkimaan tai päivittämään etunenässä ovat tässä:

1.Kysyminen (ja aito halusi kuulla vastaus). Se on yhtä kuin arvostaminen. Ja ainoa tapa ihmisen itsensä oivaltaa yhtään mitään. Saatat luulla, että osaat kysyä, mutta todennäköisesti tämä taitosi kaipaa vähintäänkin sitä päivittämistä.

2.Yhteistoiminnallinen kehittäminen. Edellyttää kysymisen ja osallistamisen taitoa. Jos otat porukkasi mukaan alkumetreiltä ja etenette tavoitteellisesti yhdessä työskentelemällä, tulet todennäköisesti hämmästymään. (Samaan taitoperheeseen kuuluu dialoginen kehittäminen.)

Sellaiselta johtajalta, joka on palkkansa ansainnut, ja jolle ei siis makseta tittelistä vaan toiminnasta ja tuloksista, näitä toivottavasti osataan jo edellyttää niin ylhäältä alaspäin kuin alhaalta ylöspäin. Johtajien johtajana sinun pitäisi kyetä näitä taitoja kehittämään itsesi lisäksi alaisissasi.

Nyökyttelet ehkä, niin niin, tulevaisuudessa kyllä. No sielläkin, mutta miksi pitäisi odottaa päivääkään? Kysynpä vaan.

Onko sinun pomosi palkkansa ja paikkansa ansainnut?

(Ja kyllä, me autamme mielellämme johtajuutesi päivittämisessä. Ota yhteyttä, niin aloitetaan keskustelu lounaan ääressä.)

Kirjoittaja

Ilse Manner

Ilse Manner

Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.

Agenssin palvelu

Itsensä ja muiden johtamisen kehittäminen

Mitä asiakkaamme meistä sanovat?

Maarit KaltioMaarit Kaltio 21.3.2025 — Ilahduttava palaute kääntyy lupaukseksi mahdollistaa ilo, luovuus ja ihmisten välinen yhteistyö työelämässä jatkossakin.

Keisarin uudet vaatteet – millainen peili sinä olet työkavereillesi?

Paula EnströmPaula Enström 27.2.2025 — Tunnet ehkä tarinan keisarista, jota vaatturit huijaavat ajatuksella, että hänen uusien vaatteidensa kangas on näkyvä vain älymystölle. Vaikka keisari ei edes itse näe kudottua kangasta, muut hänen ympärillään tarjoavat toivotun peilikuvan ihastellen sitä vuolaasti (vaikkeivät hekään sitä näe). Tähän ympäriltä tarjottuun peiliin luottaen keisari uskoo olevansa lopulta puettu isolla rahalla ja kalleimmalla kullalla ostettuun hienoimmasta silkistä kudottuun kankaaseen. Miten ihmeessä tämä hassu satu liittyy työelämään ja työyhteisössä toimimiseen? Työtoveruuteen?

Kun kaikki on hyvin – ja jotain silti puuttuu

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 10.10.2024 — Kaikki on niin hyvin. On työpaikka, perhesuhteet kunnossa, ystäviäkin on ja terveyskin riittävän hyvä – ei mitään isompaa kremppaa. Silti olo on valju ja usein on tunne, että jokin ei täsmää. Jotain puuttuu, mutta mitä?