Innostava esiintyjä vai vaikuttava valmentaja – mitä tarvitset?

26.5.2021
Tarja Pudas-Jounila

Valmennushommissa törmää usein erilaisiin oletuksiin ja odotuksiin siitä mitä tapahtuu, kun kutsutaan ulkopuolisia ammattilaisia auttamaan esimerkiksi yrityksen muutosprojekteissa. Termistöä on ihan vaivaksi saakka ja jotta se ei olisi liian helppoa, erilaisia nimikkeitä käytetään hyvin sekalaisesti. Valmentajia ja guruja löytyy moneen lähtöön ja moneen tarpeeseen.

Kannattaakin palveluja ostaessaan miettiä omia tavoitteitaan. Mitä haluat, että tapahtuu yrityksen arjessa? Mikä on se lopputulos, johon ulkopuolisen asiantuntijan käyttäminen tähtää?

Jos halutaan viihdyttää, inspiroida ja innostaa, kannattaa tilata teemaan sopiva guru paikalle luennoimaan. Innostutaan! Wow!

Kun guru on luennoinut ja esiintynyt, todennäköisesti suurin osa kuulijoista innostuu säkenöivistä ajatuksista ja inspiroivasta esityksestä. Usea saa oivalluksen, jonka kirjaa muistiinpanoihin myöhempää käyttöä varten. Muutama saa oivalluksen, jonka vie oikeasti myös arkeen. Mikä on mahtavaa!

Osa ehkä miettii tilaisuuden jälkeen hiljaa mielessään, että olipas siinä esiintymistaitoa, viisautta ja tietämystä. Mutta minä olen vain ihan tavallinen ihminen, niin onko minusta tuohon? Odottaako johto minulta tuollaista? (Ei muuten odota, ei ainakaan pitäisi.)

Mitään pysyvää muutosta ei välttämättä tapahdu, mutta kipinä voi syttyä ja toivo herätä. Voi olla myös virkistävää saada elämyspaketti arjen keskelle.

Toisenlaista apua tarvitaan silloin kun ollaan kehittämässä oman yrityksen johtamista, yhteistyötä, toimintatapoja, laatimassa uutta strategiaa tai kehittämässä kulttuuria. Tällaisiin hankkeisiin kannattaa pyytää avuksi hyvä valmentaja.

Tässä pari hyvän valmentajan tuntomerkkiä.

  • Hyvällä valmentajalla on ajattelua haastavia ja prosessia eteenpäin vieviä kysymyksiä - ei vastausta kaikkeen.
  • Hän ei väitä tietävänsä paremmin yrityksen asioista kuin ne, jotka päivittäin tekevät siellä työtään. Hän tietää jo, että asiakas on aina oman työnsä paras asiantuntija.
  • Valmentaja tulee hankkeeseen mukaan auttamaan asiakasta käyttämään omaa organisaatiotaan, viisauttaan ja kokemustaan kehittämisessä ja uudistamisessa.

Valmentajan tehtävänä on luoda olosuhde, jossa osallistujilla on rauhallinen aika ja paikka ajatella heille tärkeitä asioita, kuulla muiden ajatuksia ja tulla kuulluksi sekä sopia konkreettisista arjen muutoksista ja niiden seurannasta.

Muutosta ei voi ostaa valmiina. Se vaatii yrityksen puolelta sitoutumista prosessiin ja sitkeää työtä.

Jos kutsut meidät paikalle, saat aina valmentajan, et esiintyjää. Me tulemme auttamaan, haastamaan ja sparraamaan. Kunnia-asiamme on huolehtia siitä, että oman työnne päähenkilöinä teette oikeanlaista työtä muutoksen eteen. Jos kutsut useamman kerran, pidämme huolen siitä, että tehdyistä päätöksistänne pidetään kiinni. Aiomme kysyä, teittekö sen, mitä itsellenne lupasitte?

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Kirjoittajat

Tarja Pudas-Jounila

Tarja Pudas-Jounila

Kirjoittaja lukee, laulaa ja maalaa intohimoisesti ja uskoo joukkojen ja osallistumisen voimaan. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Sarita Laras

Sarita Laras

Kirjoittaja uskoo asenteen ja esimerkin voimaan sekä tietää, ettei tyyni meri taitavaa merimiestä tee. Rakastaa oppimista ja hämmästelee kevään ihmettä joka ainut kerta. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

Organisaation yhteisen suunnan ja kulttuurin kirkastaminen

Lisää aikaa ja fokusta HR:n kehittämiseen ja toimintoihin

Oletko sinä oman työurasi ohjaksissa?

Ville MalmivaaraVille Malmivaara 27.9.2023 — Mikä saa meidät pysymään, mikä lähtemään? Onko unelmille sijaa hektisessä työelämässä? Mikä meitä motivoi pohjimmiltaan? Minkälaista työelämää haluamme Agenssissa olla rakentamassa yhdessä asiakkaidemme kanssa?

Johtamisen paradoksit – tasapainoilua johtamisolosuhteiden ristipaineessa

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 4.5.2023 — Mitä on oikeanlainen ja hyvä johtaminen? Voiko sitä yksiselitteisesti määritellä, kun odotukset, olosuhteet, käsiteltävät asiat ja johdettavat ihmiset vaikuttavat johtamistapaan? Miten johtaja pystyy tolkkupäisesti luovimaan ja toimimaan niin, että kaikki (omistajat, asiakkaat, yhteistyökumppanit, henkilöstö ja keitä heitä nyt onkaan) ovat johtamistekoihin tyytyväisiä?

Mikä ihmeen vaikuttava johtaminen?

Maarit KaltioMaarit Kaltio 10.2.2023 — Vaikuttaminen on politiikan ja edunvalvonnan arkipäivää. Mutta mitä tarkoittaa vaikuttava johtaminen työelämässä johtajan ja johdettavien kannalta? Agenssin Maarit rakentaa siltoja politiikan ja lobbaamisen maailman sekä ihmisten johtamisen välille. Kaikissa näissä on kuitenkin tavoitteena saada ihmiset mukaan ja toimimaan samaan suuntaan.