Millaisista välineistä sinun asiakkaasi maksaa?
Ilman tavoitetta on hankala lähteä ylipäätään oikeaan suuntaan, saati suunnata välineistö palvelemaan samaa maalia. Tai ei, se ei ole pelkästään hankalaa, se on mahdotonta. Pelottavan usein tuntuu, että monessa isossakin yrityksessä välineet, budjetit ja arjen realiteetit vetävät eri suuntiin, päin vastaisiin pahimmillaan.
Johtaminen on kontekstisidonnaista fyysisen toiminnan avulla tapahtuvaa vuorovaikutusta, jonka kautta yrityksen tavoitteet konkretisoituvat (johdettavien) arjen teoiksi.
Hiukan bullshittiä, eikä kauhean liekittävää. Mutta aika hyvä määritelmä. Suomemmin sanottuna: johtaminen on linkki yrityksen tavoitteiden toteutumisen ja porukan arjen tekemisen välillä.
Suomen kielen sana johtaa sopii myös sähköön ja johtoihin ja sieltä tulee toinen kiinnostava määritelmä johtamiselle. Se, joka tai mikä, johtaa ihmisiä tai sähköä, mahdollistaa ja toimii alustana. Ei siis ole edessä eikä takana eikä itsessään tärkeä. On väline. Johtaa.
Toisin sanoen. Johtaminen ei ole tavoite. Se on väline. Osallistaminen ei ole tavoite. Se on väline. Kehittäminen ei ole tavoite. Se on väline. Markkinointi ei ole tavoite. Se on väline. Repeat to fade.
Ilman tavoitetta on hankala lähteä ylipäätään oikeaan suuntaan, saati suunnata välineistö palvelemaan samaa maalia. Tai ei, se ei ole pelkästään hankalaa, se on mahdotonta. Pelottavan usein tuntuu, että monessa isossakin yrityksessä välineet, budjetit ja arjen realiteetit vetävät eri suuntiin, päin vastaisiin pahimmillaan.
Se on sillä lailla jännittävää, että jokaisessa minun tuntemassani yrityksessä asiakas maksaa palkan. Ihan jokaisessa ja ihan kaikkien välineiden osalta: johdon, HR:n, markkinoinnin, tuotekehityksen, talouden, asiakaspalvelun jne.
Millaisista välineistä sinun asiakkaasi maksaa? Mitä hän niillä saa nyt? Entäpä vuoden tai viiden kuluttua? Millaisia muutoksia välineisiin mahdetaan tarvita tänä ja ensi vuonna?
Jätän sinut pohtimaan tätä, ja toivon, että tartut lounaskutsuuni, jos asia askarruttaa, ääneen ja yhdessä pohtimisesta on aina hyötyä: if.issnega@rennam.esli.
Lopuksi heitän rohkaisevan esimerkin yrityksestä, joka on tätä miettinyt ja tekee tosissaan: https://www.eskimofinland.fi/. Ja kyllä juuri nyt on oikein hyvä aika miettiä tulevaisuutta. Siellä sinunkin yrityksesi viettää loppuelämänsä.
Kirjoittaja

Ilse Manner
Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.
PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.
Agenssin palvelu
Itsensä ja muiden johtamisen kehittäminen
Mitä asiakkaamme meistä sanovat?
— Ilahduttava palaute kääntyy lupaukseksi mahdollistaa ilo, luovuus ja ihmisten välinen yhteistyö työelämässä jatkossakin.
Keisarin uudet vaatteet – millainen peili sinä olet työkavereillesi?
— Tunnet ehkä tarinan keisarista, jota vaatturit huijaavat ajatuksella, että hänen uusien vaatteidensa kangas on näkyvä vain älymystölle. Vaikka keisari ei edes itse näe kudottua kangasta, muut hänen ympärillään tarjoavat toivotun peilikuvan ihastellen sitä vuolaasti (vaikkeivät hekään sitä näe). Tähän ympäriltä tarjottuun peiliin luottaen keisari uskoo olevansa lopulta puettu isolla rahalla ja kalleimmalla kullalla ostettuun hienoimmasta silkistä kudottuun kankaaseen. Miten ihmeessä tämä hassu satu liittyy työelämään ja työyhteisössä toimimiseen? Työtoveruuteen?
Kun kaikki on hyvin – ja jotain silti puuttuu
— Kaikki on niin hyvin. On työpaikka, perhesuhteet kunnossa, ystäviäkin on ja terveyskin riittävän hyvä – ei mitään isompaa kremppaa. Silti olo on valju ja usein on tunne, että jokin ei täsmää. Jotain puuttuu, mutta mitä?