
Mikä ihmeen vaikuttava johtaminen? Tätä pohtii uusimmassa blogissaan johtava konsulttimme Maarit.
Efiman blogissa rakkauskirje henkilöstölle
— Nollasta aloittava kasvuyritys voi rakentaa kaiken puhtaalta pöydältä. Minä pääsin käynnistämään yrityksen HR-toiminnon, kun työntekijöitä oli kahdeksan kappaletta. Paras matka ikinä.
Projektipäällikkö, olet johtajuuden ytimessä!
— Lähden omassa ajattelussani pääsääntöisesti siitä, että johtaminen on mahdollistamista. Se tarkoittaa suomeksi sanottuna minulle tavoiteltujen tulosten saavuttamista ihmisten avulla ja heidän kauttaan. Parhaimmillaan se on kipinän sytyttämistä, inspiraation ruokkimista, kyvykkyyksien hyödyntämistä, merkityksellisyyden tunteen edesauttamista, luottamuksen ja tahdon synnyttämistä.
Maailma tarvitsee lisää muutoskätilöitä
— Me tunnemme ihmisen, sen mikä hänen toimintaansa, ajatteluunsa ja tunteisiinsa vaikuttaa, mitkä asiat ryhmissä toimimisen dynamiikassa vaikuttavat, miten roolit muodostuvat ja vaikuttavat, miten ihminen oppii ja motivoituu ja miten ihmisen on mahdollista toimintaansa muuttaa. Ydinosaamistamme on se, miten näistä inhimillisistä lähtökohdista luodaan tavoiteltua muutosta yksilöiden ja ryhmien ja sitä kautta organisaatioiden toiminnassa.
Millaisista välineistä sinun asiakkaasi maksaa?
— Ilman tavoitetta on hankala lähteä ylipäätään oikeaan suuntaan, saati suunnata välineistö palvelemaan samaa maalia. Tai ei, se ei ole pelkästään hankalaa, se on mahdotonta. Pelottavan usein tuntuu, että monessa isossakin yrityksessä välineet, budjetit ja arjen realiteetit vetävät eri suuntiin, päin vastaisiin pahimmillaan.
Menestyksekäs muutos eli osallistaminen on juna Turkuun
— Kävin viime viikon perjantaina puhumassa muutoskätilöydestä joukolle IT-ammattilaisia tapahtumassa IT Feels Good, Crowne Plazassa. Lyhyt 45 minuutin puheenvuoroni herätti ja on herättänyt ilokseni sen verran paljon mielenkiintoa jälkikäteen, että myös blogautus esityksestäni kirvonneiden keskustelujen yhteenvetona lienee paikallaan. Sen kirjoitan kuitenkin joskus myöhemmin. Nyt on sen vuoro, mitä oikeasti haluan sinulle muutoksesta sanoa.
Miksi parempaa johtamista pitäisi odottaa päivääkään?
— Alf Rehn kirjoitti taannoin kolumnissaan, ettei johtamisesta kannata maksaa. Paitsi hyvästä johtamisesta. Juurikin näin. Johtaminen sinänsä ei ole minkään arvoista. Hyvä johtaminen on. Kullanarvoista. Hyvä johtaminen ei kuitenkaan ole empatiaa kehityskeskustelussa kerran vuodessa tai huolien kuuntelua kahvihuoneessa, eikä vitsien kertomista lounaspöydässä. Hyvä johtaminen on tavoitteellista, ihmisiä ja organisaatiota palvelevaa jokapäiväistä tekemistä. Se on toimintaa ja aktiivisia valintoja kohti päämäärää.
Elämää organisaatiossa: Muutoskätilö ja kehittämisen sudenkuoppa
— Niin mahtavaa, toivottavaa ja ilahduttavaa kuin onkin että organisaatioissa täsmällisesti ja systemaattisesti tunnistetaan kehittymisen kohteita, mietitään tavoitetiloja ja muuttumisen askeleita, rakennetaan kehittymisen tueksi valmennusohjelmia ja tutkitaan toimintaa erityyppisin kyselyin ja arvioinnein, se ei mielestäni vielä riitä. Nyt kuulen korvissani lievästi kohonneen henkilöstöpäällikön äänen: EI RIITÄ?!!! Siispä pahoitteluni, jos rikoin kuplan.
Elämää organisaatiossa: Miten tapat uuden idean nopeasti, varmasti ja lopullisesti?
— Työelämän arkisia keskusteluja havainnoimalla huomaa, että ideoiden alas ampumista tapahtuu aivan liikaa. Meillä ei kuitenkaan välttämättä ole tarkoituksenamme niinkään paljon tyrmätä muiden ideoita, kuin ennemminkin osoittaa omaa erinomaisuuttamme, ts. tuoda esiin sitä, kuinka paljon itse tiedämme asiasta. Mikäli emme pönkitä omaa asiantuntijuuttamme, saatamme myös ajatella, että suorastaan autamme kollegaa kertomalla heti mikä ideassa on pielessä, jotta hän voi ratkaista ideansa ilmeiset ongelmakohdat.
Mistä muistat tämän kesän?
— Suomi palailee arkijärjestykseen viimeistään tällä viikolla, kun koulut käynnistyvät. Hiki nousee pintaan yhdellä sun toisella, varsinkin, kun elohopea vaikuttaa vihdoin nousevan kaivattuihin lämpölukemiin.