
Mikä ihmeen vaikuttava johtaminen? Tätä pohtii uusimmassa blogissaan johtava konsulttimme Maarit.
Itsensä johtaminen - tavoitteesi tulevalle vuodelle?
— Loppuvuosi on käsillä, onnistumiset ja tavoitteiden toteutuminen ovat suurennuslasin alla. Mitä sinä ajattelet kuluneesta työvuodestasi? Ovatko tavoitteesi toteutuneet? Ovatko sinulle asetetut tavoitteet toteutuneet? Oletko selviytynyt vai loistanut?
Kenen onnistuminen on tärkeintä?
— Valmennusbisnekseen siirtymisen jälkeen olen kerta toisensa jälkeen pysähtynyt miettimään onnistumista. Entisenä kilpaurheilijana käännän arvioinnin äärimmäisen luontaisesti itseeni ja pohdin suoritustani valmentajana, fasilitaattorina, ajatusten herättäjänä. Vaikka itsereflektiollakin on paikkansa olen yhä useammin kuitenkin havahtunut ajatukseen, miten poisoppisin tästä tavasta? Sillä se, että asiakkaani onnistuu, on työni ydin.
Hyvän alaisen anatomia
— ”Et voi auttaa edelläsi olevaa nousemaan korkeammalle ilman että nouset itse lähemmäs huippua.”
Johtajan tärkein resurssi
— Mikä on sinun mielestäsi johtajan tärkein resurssi? Jos minun itse pitää siihen yhdellä sanalla vastata, sanon: itsetuntemus. Jos kahdella, lisään edelliseen: uteliaisuus itseään kohtaan. Jos vielä saan lisätä sanoja: kyky pohtia omaa toimintaansa vuorovaikutustilanteissa ja sen toiminnan vaikutuksia (päivittäin).
Muutos muutos läpäläpälää
— Mikään uusi strateginen linjaus ei tarkoita mitään. Eikä muuta mitään. Muuttamiseen tarvitaan tekijä, joka ryhtyy aktiivisesti toimimaan toisella tavalla.
Johtaja on viesti
— Onko sinulla hetki aikaa? Hienoa! Käydään pikamatkalla yhdessä. Aivan aluksi, käy katsomassa peiliin tai nappaa vaikka kännykällä kuva naamastasi. Mitä näkyy? Se, mitä näkyy ja mitä katsot peilistä tai kamerasta, et ole sinä. Se on sinun viestisi maailmalle.
Onnistuneet YT-neuvottelut = HR:n uusi rooli
— Viime vuosina olemme törmänneet kerta toisensa jälkeen lööpeissä ja uutisoinnissa Suomea ravistelevaan YT-aikaan. Organisaatiot joutuvat sopeuttamaan toimintaansa vaikeaan taloustilanteeseen ja niinpä uutiset huutavat toinen toistaan suurempia irtisanomis- ja lomautusnumeroita kuukaudesta toiseen.
Enemmän on enemmän
— Media ”uutisoi” lusmuilun aakkosia elokuussa juuri lomalta töihin palaaville ihmisille. Että ”näillä eväillä” pääset töissä helpolla, eikä kukaan huomaa, ettet tee kummempia, tämä näytti olevan kirjoituksen pointtina. Pisti niin vihaksi, että vaikka olisinkin vielä löytänyt artikkelin, en olisi sitä tähän linkannut.
Tunteiden tarttumisesta
— Viime vuosina on vihdoin herätty ymmärtämään tunteiden läsnäoloa työelämässä. Ilahtuen olen seurannut, miten paljon aiheen ympärillä on pöhinää nykyisin, viimeisimpänä esimerkkinä nyt vaikka Helsingin sanomien Jaana Laitisen juttu valittamisen tarttumisesta eilen sunnuntaina.